Saturday, February 6, 2021

J.N.’ye Mektup (29/04/2001) – Theodore John Kaczynski

 

Çeviren: Karaçam (Ocak 2021)

vahsikaracam.blogspot.com

karapinusnigra@gmail.com



Çeviriye Esas Alınan Metin: Technological Slavery, Fitch & Madison Publishers, 2019

Extract from Letter to J.N. (sayfa: 245-256)

 

PDF Formatı



Takip eden alıntının yalnızca çok küçük bir bölümü değiştirilmiştir, fakat notlar büyük oranda genişletilmiştir.

Şöyle yazıyorsun: “Amazon yerlileri ile ilgili bir belgesel izledikten sonra, yaşamlarının en az modern insanlar kadar programlı olduğunu gördüm... günleri en az bir ofis çalışanın günü kadar programlanmıştı.”

Bu sonuca izlediğin bir tane belgesel sonucu vardın. Biraz aceleci olduğunu söylemem gerekir. Bu kabile hakkında bir yorum yapamam çünkü onun hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Hangi kabile olduğunu bile söylememişsin.

İlkel halkların tümünün hayatlarının bizden daha az programlı olduklarını söyleyecek değilim. Aino’larda (eskiden Japonya’nın bir bölümünde yaşamış olan, yerleşik yaşayan bir avcı-toplayıcı halk) ritüel zorunluluklar öylesine ayrıntılı ve çoktu ki, sıklıkla ciddi rahatsızlıklara sebep olan ağır bir psikolojik yük oluşturuyorlardı. 19. yüzyılın başında Kuzey Amerika Yerlileri ile yaşayan bir kişi, onların, “kişisel özgürlük için her türlü fedakârlığı yapmaya hazır kişiler olarak yetiştirilen bireylerden oluşan” bir topluluk olduklarını söylemektedir. “Kızılderililer bireysel olarak kendilerinden üstün hiç kimseyi tanımazlar, ne de herhangi bir hükumete bağlıdırlar... Savaşçılar köylerindeyken hiçbir şeye kulak asmazlar, özgürlüklerine aşırı derecede düşkündürler ve beraberce, doğal haklar ile belirlenmiş bir eşitlik içerisinde yaşarlar... Yönetim biçimleri bazı açılardan demokratik tarza benzese de, yine de çoğunluk azınlığı kendi isteklerine boyun eğdiremez.”

Tabii ki, modern zamanlardan önce özgürlüğün, günümüzde çoğu zaman yapıldığı gibi, amacı olmayan hedonist faaliyetler içinde boş bir şekilde zaman geçirme özgürlüğü olarak algılanmadığını anlaman gerekir. Hayatta kalmanın çaba ve kişisel disiplin gerektirdiği herkes tarafından kabul edilen bir şeydi. Fakat küçük bir grubun hayatta kalmak için kendisine uyguladığı disiplin ile, dışarıdan, büyük organizasyonlar tarafından uygulanan disiplin arasında büyük farklar vardır.

Bu metin daha uzundur, metnin tamamına erişmek için yukarıdaki PDF Formatı linkine tıklayınız.

_______________________________________________________


Karaçam

karapinusnigra@gmail.com