Saturday, December 14, 2019

Anti-Teknolojik Devrim: Neden ve Nasıl - Theodore John Kaczynski


Anti-Teknolojik Devrim: Neden ve Nasıl (PDF)


Theodore John Kaczynski’nin 2016 yılında çıkan son kitabı “Anti-Tech Revolution: Why and How”un Türkçe çevirisine yukarıdaki linke tıklayarak PDF formatında ulaşabilirsiniz.


Kaczynski’nin deyimiyle bu kitap, yazarın “daha önceki çalışmalarının (manifesto olarak da bilinen Sanayi Toplumu ve Geleceği ile Technological Slavery) çok ötesine gitmektedir.” Ve “son otuz beş yıldaki yoğun bir düşünce ve amaçlı okumanın son sonuçlarını temsil etmektedir.”


Kitap başlığından da anlaşılacağı üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Neden teknolojik sistemden kurtulmalıyız ve bu nasıl başarılabilir?


Bu iki ana bölüm de kendi içerisinde iki alt-bölüme ayrılmaktadır.


İlk ana bölümün birince alt-bölümünde tartışlan konular, insanların neden toplumlarını bilinçli bir plana tabi tutamayacağı, belirli bir toplumsal hedef ya da ulaşılmak istenen belirli bir toplumsal yapı ile ilgili kağıt üzerinde yapılan bir planın neden gerçek hayatta uygulanamayacağı ve toplumların yapısının temel olarak insan isteklerinden bağımsız bir şekilde belirleniyor olduğudur. Bu bölümdeki tartışmalar teknolojik toplumun neden doğa ile uyumlu yeşil bir ütopyaya dönüştürülemeyeceği konusunda açıklayıcıdır.


İlk ana bölümün ikinci-alt bölümünde ise teknolojik sistemin neden kaçınılmaz olarak Dünya üzerindeki tüm vahşi doğayı yok edeceği tartışılmaktadır. Sistem yıkılmadan faaliyetlerine devam ettiği taktirde, Dünya üzerindeki tüm karmaşık yaşam formlarının ortadan kalktığı ve hatta Dünyanın, bünyesinde canlılığı mümkün kılan niteliklerinin yok edildiği bir duruma ulaşılacaktır.


Kitabın ikinci ana bölümünde ise teknolojik sistemden kurtulmak için izlenmesi gereken stratejinin genel bir çerçevesi çizilmektedir. Kaczynski teknolojik sistemden kurtulmak için, Dünya çapında, Bolşevik ve Fransız devrimlerine benzer bir devrim önermektedir. Fakat onun önerdiği devrimin, solcu devrim tahayyüllerinin aksine yeni ve ütopik bir dünya kurma hedefi yoktur. Birinci bölümde anlatılanlar zaten böyle bir tahayyülün imkansızlığını kanıtlamaktadır. Kazcysnki’nin önerdiği devrimin tek görevi, Dünya üzerindeki tüm yaşamı ve dolayısı ile vahşi doğayı da yok edecek teknoloji makinesinin durdurulmasıdır.

___________________________________________________________________________________


Karaçam

karapinusnigra@gmail.com